Cloud computing, een veel gebruikte en misbruikte term, wat is dat nu ?

Cloud computing is een IT infrastructuur die eenvoudig en on-demand toegang geeft tot een groep van gedeelde en configureerbare computing middelen. Deze middelen kunnen snel beschikbaar worden gemaakt, uitgebreid of ingekrompen al naargelang de behoeften van de klant en dit met een minimale inspanning of interactie van de provider.

Cloud computing wordt aangeboden in drie types :

 1. IaaS : Infrastructure as a Service zoals de Amazon S3
 2. PaaS : Platform as a Service zoals Google AppEngine
 3. SaaS : Software as a Service zoals SalesForce

Verder zijn er vier soorten :

 1. Public Cloud, een dienst die voor iedereen toegankelijk is, zoals Google Apps
 2. Private Cloud, is beperkt beschikbaar, bijvoorbeeld een cloud dienst die binnen de eigen infrastructuur wordt opgebouwd
 3. Hybrid Cloud, is een mengvorm, waarbij diensten van bijvoorbeeld een public en private cloud geïntegreerd worden aangeboden
 4. Community Cloud, is de toegankelijkheid en het eigendom beperkt tot een groep van samenwerkende partijen

Om dit alles te verwezenlijken wordt gebruikt gemaakt van drie sleutel-technologiën :

 1. Breedband WAN verbindingen 
 2. Goedkope maar krachtige servers en opslagcapaciteit
 3. Hoog-performante virtualisatie technieken

Cloud Computing is dus :

 1. Een dienst op afroep : het enige wat u nodig hebt zijn een internetverbinding en een creditcard. Nadat u uw betaalgegevens hebt ingevoerd op een website is de gevraagde applicatie, het platform of de server direct beschikbaar. Supersnelle service.
 2. Breed beschikbaar : de mogelijkheden zijn beschikbaar over het netwerk en kunnen gebruikt worden via standaard protocols die het gebruik van diverse thin of thick clients aanmoedigen zoals pc's, laptops, tablets, smartphones, ...
 3. Resource Pooling : de verschillende computer resources zijn samengevoegd (pooling) en kunnen zo gedeeld worden door de verschillende afnemers die zo hun verschillende behoeften als schijfruimte, processorcapaciteit, ... kunnen waarmaken. Dit maakt het ook mogelijk om dynamisch deze middelen te wijzigen. Verder maakt de techniek het ook mogelijk om locatie-onafhankelijk te worden.
 4. Schaalbaar : men kan aangeven hoeveel (meer of minder) middelen er nodig zijn.  Dit kunnen gebruikers, processortijd, geheugen, schijfruimte, ... zijn. De nieuw gewenste capaciteit is direct beschikbaar of verwijderd, heel flexibel dus.
 5. Betaal naargelang verbruik : de betaling gebeurt naargelang verbruik of pay-per-use, hierdoor kan men de kosten onder controle houden en betaalt u niet langer voor ongebruikte capaciteit die u "misschien" in de toekomst nodig hebt.

Cloud computing is dus snel inzetbaar en extreem schaalbaar. Het is een interessante manier om bepaalde IT middelen te gaan voorzien en op die manier de kosten onder controle te houden met behoud van flexibiliteit.


Bron : NIST - National Institute of Standards and Technology - www.nist.gov